Tarih Bizimle Değerlenir...
 
Göreme Açık Hava Müzesi Rölöve Restitüsyon Restorasyon Projeleri Hazırlanması İşi
  • Proje Yılı : 2012
  • Yaptıran : KAYSERİ RÖLÖVE VE ANITLAR MÜDÜRLÜĞÜ
  • Proje Alanı : 50.597 m²
  • Konum : NEVŞEHİR / TÜRKİYE

Proje Genel Bilgileri

Göreme Açık Hava Müzesi olarak tanımlanan alan, Kapadokya bölgesinde Nevşehir il merkezine 13 km uzaklıkta ve Göreme ilçesinin 2 km doğusunda yer alan bir kaya yerleşim yeridir. Bölgede M.S. 4. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar yoğun bir manastır hayatı yaşanmış, anakaya içinde kaya oyma kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma mekânları yer almaktadır. Bölgede Açık Hava Müzesi manastır eğitim sisteminin başlatıldığı yer olarak kabul edilir. Alandaki ibadet birimleri / kiliseler ve yardımcı mekanları kaya oyma mimarisinin önemli örnekleri olmalarının yanı sıra duvar resimlerinin, Bizans manastır yaşamından kesitler sunması ve kültürünü temsil etmesinden dolayı önemli eserlerdir.

Göreme Açık Hava Müzesi'nde Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basil Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilisesinin yanısıra, değişik ölçek ve nitelikte mekanlar bulunmaktadır. Geçmişten günümüze, Göreme Açıkhava Müzesi yaşamındaki ritüel ve bu ritüelin doğayla bütünleşen mekânsal değerleriyle yüklendiği anlam dizgesi Kapadokya bölgesinin en önemli değerlerinden birini oluşturmaktadır.

UNESCO Dünya Miras Listesinde yeralan ve 1985 yılından beri izlenen Göreme Vadisi ve Açıkhava Müzesi’nin sorunları Ulusal ve uluslararası değişik kurumların birlikteliği ile sürekli çalışılmıştır. Geçmişte yüklendiği görevler, bugünkü simgesel kimliği, geleceğe dair atfedilen yeni işlevi “Açık Hava Müzesi” ile alan ve içerdiği her bir unsur (doğal ve kültürel mekan ve öğeler) geleceğin Kapodokya’sını bugün yeniden tanımlamaktadır.

Proje Mimari Detayları